İAYOSB 2020 Olağan Genel Toplandı
26.10.2020
Selmin Erk Zihinleri Rahatlattı
22.04.2020
İAYOSB DEİK DOPİNGİ
22.04.2020
Meskom 40.Grup
07.02.2020
40. Grup Genel Amaçlı Makine ve Aksam Sanayii
07.02.2020
ANADOLU YAKASININ KARARI ÇÖKMEZ
20.08.2019
ISO Başkanı Sanayicileri Dinledi
02.07.2019
ISO Başkanı Bahçıvan
02.05.2019
22.Grup Ayakkabı ve Yan Sanayi Meskom Genişletilmiş Sektör Toplantısı
18.02.2019
İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA İLE GÖRÜŞME
04.02.2019
İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA İLE GÖRÜŞME
04.02.2019
İAYOSB BÜYÜKDEDE'Yİ AĞIRLADI
20.11.2018
MALİ GENEL KURUL TOPLANTISI YAPILDI
04.08.2018
İAYOSB'LİLER KOMİTELİ OLDU
01.01.2014
Hidelsan ailesi olarak 40. Grup Meslek Komite üyesi olduğumuz İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2018-2022 döneminde görev yapacak Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri bugün gerçekleştirilen seçimle belirlendi. 2 bin 500'e yakın sanayicinin sandık başına gittiği seçimlerde, 295 Meslek Komitesi üyesi ve 120 Meclis Üyesi belirlendi.
Meslek Komitesinden seçime giren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un liderlik ettiği rakip listeye 18’e karşı 79 oyla galip geldi.
İstanbul’un dinamik yönetimiyle dikkat çeken sanayi bölgesi İstanbul Anadolu Yakası OSB (İAYOSB) Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu, İSO Meslek Komitesi seçimlerinde önemli bir başarı elde etmiş oldu.
HİDROLİK TRİM PRESLERİNDE TAM OTOMATİK SİSTEM
01.01.2011
Hidelsan, 1987 yılından bu yana “Proje bazlı Genel ve Özel amaçlı Hidrolik Makine ve Hidrolik Ekipman” imalatı ile başta metal işleme ve metal enjeksiyon ile parça imalatı yapan otomotiv yan sanayi ve beyaz eşya yan sanayi başta olmak üzere Türk Sanayisinin birçok sektörüne hizmet vermektedir. Yüksek kalite standartlarında ekonomik yatırım ve işletim maliyetine sahip ,Türk Makine sektörünün önemli temsilcilerinden olan Hidelsan Hidrolik Trimleme ve Çapak Alma Preslerini güçlü AR-GEsi ile yön verilerek imal etmektedir.
Sizler için standardın ötesinde size özel rijit, hassas yataklama sistemine sahip trim preslerimizle maksimum iş emniyeti sağlarken ,elektrikten tasarruf edebilirsiniz.
Çapak alma ünitesindeki trimleme kalıbı ve kesme testereleri malzeme üzerindeki işlemleri en hassas ve düzgün işleyecek şekilde tasarlanıp imal edilmektedir .İsteğe bağlı olarak yalnız kesme yapabilecek testere yada yalnız trimleme yapabilecek şekilde tasarlanıp üretimi yapılabilmektedir.
Tam otomatik , sürtünmesiz lineer cetvel kontrollü ,basınç transmitter kontrollü ,PLC ve dokunmatik ekranla donanımlı Trim preslerimizde Mekanik Kapı Emniyeti, Mekanik Kilit Emniyeti, Çift El Butonu ve Işın Bariyerleriyle maksimum iş güvenliği sağlanmaktadır.
YÜKSEK HIZ & DÜŞÜK MALİYET
01.01.2010
* B.S.P Üretim Hattının herhangi bir muadili yoktur. Bu hattın patenti HİDELSAN firmasına ait olmakla birlikte , B.S.P. Üretim Hattı, proje ve imalat aşamalarında TUBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenmiştir.
*Ülkemizde hali hazırda B.S.P üretimi, insan gücü (el yordamı ) kullanılarak yapılmaktadır.İmalatı yapılan B.S.P Üretim Hattının,en önemli özelliği ,B.S.P üretimini sürekli ve otomotik olarak gerçekleştirebilecek yapıya sahip bir makine olmasıdır.Bu üretim sisteminde iş gücü,mevcut sistemlere göre %75 oranında azalma göstermektedir.
* B.S.P Üretim Hattı imalatı ile önceden oluşmakta olan insan kaynaklı üretim hataları, standart dışı kalitesiz malzeme üretimi , standart dışı kalitesiz malzeme üretimi, fire miktarı ve yüksek maliyet giderleri minimum değerlere indirgenmiştir.
*Geliştirilmiş olan bu sistem , üretimde kullanılan hammaddelerin sistemi yüklenmesinden inşaatlardaki kullanım yerlerine uygun boyutlandırılmasına kadar bütün işlemler “ Kumanda Panosu “ üzerinde bulunan dijital dokunmatik ekran ve PLC Kumanda sistemiyle otomotik olarak gerçekleştirilmektedir.
*İmalatını gerçekleştirdiğimiz B.S.P paneller otomotik olarak imal edilmektedir.Sandviç panel üretim hızı artmakta , üretim kapasitesi mevcut üretim kapasitesine göre %90 oranında artmaktadır.B.S.P Üretim Hattında kontini ve uzun süreli üretim gerçekleştirilmektedir.
*Eski üretim sisteminde üretilen B.S.P panelin kuruması için 24 saat beklenmesi gerekiyordu. Yeni B.S.P Üretim Hattı üzerinde bulunan “Kurutma Sistemi sayesinde ,üretilen ürün bekletilmeden kısa sürede kurutulmaktadır.
*Günümüzde B.S.P Üretimi, “İnsan emek gücü” kullanılarak elle taşınan B.S.P. malzemesinin (betopan,strafor ve betopan) ara yüzeylerinin her birine elle (fırça kullanılarak) yapışkan bağlayıcı sürülerek ve üst üste konularak imal edilmektedir.
Bu üretim sisteminde her üründe farklı miktarda bağlayıcı sürüldüğü ve üretim için ortalama 4 (dört) kişi çalıştırılması zorunluluğu saptanmıştır.İmalatını yaptığımız geliştirdiğimiz B.S.P Üretim Hattı üzerindeki “Otomotik Yapıştırma Sistemi “ ile her ürünün yüzeyine aynı oranda bağlayıcı püskürterek (Pülverize şekilde) yapıştırma işlemi gerçekleşmektedir.Yeni B.S.P Üretim Hattı tam otomatik olarak üretim yapmaktadır.Tüm hattı çalıştırmak için 1 (bir) kişi yeterli olmaktadır.
B.S.P Üretim Hattının giriş platformlarında istiflenmiş halde bulunan “betopan – strafor – betopan sırasıyla otomotik olarak (vakumlu robotlar yardımıyla )alınıp montaj hattına yerleştirilmekte ve ara yüzeylerin her birine sırasıyla (önceden miktarı ayarlanmış) bağlayıcı püskürtülmekte , üst üste konarak yapıştırma ve montaj işlemi bitirilmektedir. Montajı biten konveyörle (aktarma sistemiyle) ikinci istasyona aktarılmaktadır,panel burada bulunan baskı presi ve kurutma ünitesinde kurutulmaktadır.Kurutma işlemi biten paneller üzerinde;
a) Kesim işlemi yoksa düz paneller kesme hattına uğramadan “Çıkış ve İstifleme Ünitesi “ ne gitmektedir.
b) Kesim işlemi (pencere ,vasistas gibi kısımların kesimi )bulunuyor ise panellere,hat üzerinde bulunan “Boyutlandırma ve Kesme Ünitesi”ne aktarılarak boyutlandırma ve kesme işlemi gerçekleştirilmektedir.
* Mevzut B.S.P üretimi yapan firmaların zaman kaybı yüksek fire miktarı gibi olumsuzluklarla karşılaşmasının ana nedeni ; insan emek gücü ile yapılan panel üzerindeki kesme işlemidir. Kesilen malzeme betopan olduğundan kesme işlemi sırasında çalışma bölgesine ciddi miktarda oluşan toz çevre kirliliğine neden olmakta , işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından tehlike arz etmektedir.
B.SP Üretim Hattında kesme işlemi hat üzerindeki kesme ünitesinde otomotik olarak yapılmakta ve işlem sırasında oluşabilecek yoğun toz ,kesme ünitesinde bulunan “ Vakumlu Toz Emme ve Filtre Sistemi “ ile ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Steril çalışma ortamı sağlayarak ; işçi sağlığı ve iş güvenliğini koruyan , çevre kirliliğini önleyen , çevre dostu bir makine olmaktadır.
Mevcut üretim hattında betopan ve straforların yükleme ve imalat bölgelerine taşınması sırasında görülen kırılma ve deformasyonlar yeni üretim hattımızdaki “Vakumlu Taşıma Robot Sistemi “ ile görülmemektedir.
* B.S.P Üretim Hattının kullanılmasındaki diğer amaç ise ; üretim stok maliyetini minimuma indirgemektedir.Mevcut B.S.P Üretim sistemlerinde , yapıştırma sonrası paneller arasında bulunan yapışkan maddenin kuruması için ortalama 24 saat bekletilmesi gerekmektedir.Bu durum, üretici ve kullanıcı firmalara , panelleri stokta tutma , geniş stok alanı bulundurma gibi maliyeti ekstra artıran zorunluluklar getirmektedir. B.S.P Üretim Hattı ile betopan paneller , imalat esnasında hat üzerinde bulunan kurutma ve presleme sistemi sayesinde banttan çıktığı anda kullanıma ve sevkiyata hazır hale gelmektedir.
* B.S.P Üretim Hattı ; gelişen ve kendi teknolojisini oluşturan ; inşaat sektörü içinde ayrı bir yapı teknolojisi haline gelen “Prefabrik Yapı Üretiminde (ofis büroları , villa , fabrika binaları ,depolar ,çiftlik binaları,bekçi kulübeleri vb) kullanılan yalıtımlı panel duvar malzemelerini otomotik olarak üretmek amacıyla araştırma ve geliştirmeler sonucunda ortaya çıkmış yeni bir üretim tesisidir.
İAYOSB HEYETİ ,VALİ VASİP ŞAHİN'LE BULUŞTU
01.01.2009
İstanbul Anadolu Yakası OSB Yönetim Kurulu ,İstanbul Valisi Vasip Şahin'e nezaket ziyaretine bulundu.Heyet ,bölgede yürütülen çalışmalar hakkında Vali Şahin'i bilgilendirdi.
HİDELSAN HİDROLİK MAKSİMUM VERİM & MAKSİMUM İŞ GÜVENLİĞİ
01.01.2007
Hidelsan,Proje bazlı Genel ve Özel amaçlı Hidrolik Makine ve Hidrolik Ekipman” imalatı ile metal işleme ve metal enjeksiyonla parça imalatı yapan otomotiv yan sanayi, beyaz eşya yan sanayi başta olmak üzere Türk Sanayisinin bir çok sektörüne hizmet vermektedir.
YÖNETİMDE ŞEFFAFLIK SÜRECEK
01.01.2004
İAYOSB'DE NOTERE GERİ SAYIM
01.01.2003
21.09.2000
İstanbul Anadolu Yakası OSB (İAYOSB) Yönetim ve Denetim Kurulu ile bölge sanayicileri, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komitesin seçimlerinde Adeta fırtına estirdi.